Κατάθλιψη

La-Mélancolie-Picasso-1902
La-Mélancolie-Picasso-1902

Kατάθλιψη- Καταθλιπτική διάθεση 

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Ψυχοθεραπεία Ηλιούπολη Άγιος Δημήτριος Δάφνη Υμηττός

To καταθλιπτικό συναίσθημα είναι μια φυσιολογική συναισθηματική αντίδραση σε δυσάρεστα γεγονότα. Όλοι μπορούν να αισθανθούν λυπημένοι, δυστυχείς ή ανήμποροι.

 Η μελαγχολική  διάθεση όμως,  δεν είναι ταυτόσημη με την κατάθλιψη. Στην κλινική εικόνα της κατάθλιψης τα καταθλιπτικά συναισθήματα είναι αυξημένα σε ένταση, έχουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, δεν υποχωρούν σε εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα επηρεάζουν καθοριστικά την λειτουργικότητα του ατόμου σ’όλους τους τομείς της ζωής .

Το καταθλιπτικό άτομο δεν μπορεί να ζήσει, να εργαστεί, να σχετιστεί με τους άλλους.

Εκδηλώσεις της κατάθλιψης

Το καταθλιπτικό άτομο βιώνει μια παρατεταμένη συναισθηματική κατάσταση όπου αισθάνεται λύπη, η επιθυμία του έχει ανασταλεί και δεν αισθάνεται ευχαρίστηση από πράγματα που πριν του έδιναν χαρά. Αναμασά τις ίδιες μαύρες σκέψεις (μηρυκασμός). Έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και μπορεί να έχει αίσθημα αναξιότητας και σκέψεις  αυτομομφής. Είναι πιθανό να παρουσιάζει ιδέες αυτοκτονίας.  Δεν έχει ζωτική ενέργεια και αισθάνεται σωματική κόπωση.  Εμφανίζει  μειωμένη ή αυξημένη όρεξη, αυπνία ή υπερυπνία. Επίσης μπορεί να εμφανίζει διαταραχές της σεξουαλικής επιθυμίας. Το άτομο δυσκολεύεται να λάβει αποφάσεις. Αποσύρεται κοινωνικά. Μπορεί να είναι υπερευαίσθητο και ευερέθιστο. Μπορεί να έχει αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως χρήση ουσιών ή κατάχρηση αλκοόλ, που καλύπτουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Η κατάθλιψη εμποδίζει επίσης τις νοητικές λειτουργίες. Προκαλεί ψυχοκινητική επιβράδυνση, δηλαδή μια βραδύτητα των ανώτερων νοητικών λειτουργιών της  προσοχής, της συγκέντρωσης, της μνήμης.

Λανθάνουσα ή μεταμφιεσμένη κατάθλιψη (dépression masquée)  Ονομάζεται η κατάθλιψη, που δεν έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά συμπτώματα.  Δεν συνοδεύεται από θλίψη ή αρνητικές, ζοφερές σκέψεις. Εκδηλώνεται  κυρίως με σωματικές  ενοχλήσεις (μυϊκοί πόνοι, κεφαλαλγίες, γαστρεντερικές διαταραχές), αίσθημα κόπωσης, διαταραχές του ύπνου και της όρεξης  ή διαταραχές των νοητικών λειτουργιών (έκπτωση της μνήμης, τηs συγκέντρωσης). Συνήθως το άτομο επισκέπτεται γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων πριν διαπιστωθεί ότι το θέμα του είναι ψυχολογικής φύσης. Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, αλλά αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα, όταν αντιμετωπίζεται νωρίς. Aυτές οι μορφές της κατάθλιψης ανιχνεύονται πιο δύσκολα από τους ειδικούς, γεγονός  που καθυστερεί την θεραπευτική τους αντιμετώπιση.

Κατάθλιψη: διαφορές στους άνδρες και στις γυναίκες.

Κοινωνικοί και πολιτισμικοί  και βιολογικοί παράγοντες επηρρεάζουν τον τρόπο έκφρασης και αντιμετώπισησης της κατάθλιψης στα δύο φύλα. Η κατάθλιψη, θεωρείται  γενικά ότι πλήττει περισσότερο τις γυναίκες. Παρόαυτά πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν,  ότι οι άνδρες μπορούν να εκδηλώσουν κατάθλιψη εξίσου συχνά με τις γυναίκες, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Γενικά όμως,  σε μικρότερο ποσοστό ζητούν θεραπευτική βοήθεια. Οι περισσότεροι άνδρες δυσκολεύονται να παραδεχτούν ότι είναι θλιμμένοι. Συχνά  σωματοποιούν το καταθλιπτικό συναίσθημα και παραπονιούνται για σωματικές ενοχλήσεις, που μπορούν να αποπροσανατολίσουν τους ειδικούς. Οι άνδρες επίσης τείνουν περισσότερο να μετατρέπουν τα καταθλιπτικά συναισθήματα σε θυμό και οργή ή προσπαθούν να κατευνάσουν αυτά τα συναισθήματα με χρήση αλκόολ ή ουσιών. Οι γυναίκες εκδηλώνουν πιο εύκολα τη μελαγχολική διάθεση και εκφράζουν πιο συχνά τα συναισθήματά τους στο περιβάλλον τους ή σε ειδικούς. Κοινωνικά στερεότυπα ρόλων επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους. Οι άνδρες επιδιώκουν περισσότερο να είναι δυνατοί, επιτυχημένοι επαγγελματικά και ανεξάρτητοι. Η θεώρηση αυτή λειτουργεί  αποτρεπτικά από το να ζητήσουν βοήθεια,  γεγονός που επειδεινώνει το πρόβλημα.

 Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία της κατάθλιψης : Η κατάθλιψη συνδέεται με μια απώλεια πραγματική ή συμμβολική. Η οργή για αυτή την απώλεια παραμένει ασυνείδητη και η επιθετικότητα στρέφεται ενάντια στον εαυτό. Συναισθηματικά ελλείματα και αρνητικές εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία, τα οποία δεν είναι πάντα ενσυνείδητα, συντελούν στη διαμόρφωση μιας αρνητικής εικόνας του ατόμου για τον εαυτό του. Στο ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο  ανιχνεύονται οι βαθύτερες αιτίες της κατάθλιψης,  προκειμένου να τροποποιηθεί βαθμιαία το καταθλιπτικό βίωμα και το άτομο να ξαναβρεί νόημα και επιθυμία στη ζωή του.


Για άμεση αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος :