ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

(The Camera in Wonderland) phoEVIKto by Evi Karagiannidi

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Ψυχοθεραπεία Ηλιούπολη Άγιος Δημήτριος Δάφνη Υμηττός

«Στην ανάλυση, το ζητούμενο δεν είναι ούτε να κάνουμε το υποκείμενο εξ ολοκλήρου διαφανές για τον εαυτό του, ούτε να εγκαθιδρύσουμε μια αυθεντία/κυριαρχία του συνειδητού επί του ασυνειδήτου· είναι να εγκαθιδρύσουμε μια άλλη σχέση ανάμεσα στους δύο αυτούς όρους.»

Κορνήλιος Καστοριάδης, ‘ Καιρός ‘

Θεραπευτική διαδικασία

Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και διανύει μια ανεπανάληπτη διαδρομή στη διάρκεια της ζωής του. Κατά συνέπεια, η θεραπεία των προβλημάτων του είναι απαραίτητο να είναι εξατομικευμένη. Με κύριο θεωρητικό πεδίο αναφοράς την ψυχαναλυτική θεωρία διενεργούνται ατομικές συνεδρίες επικεντρωμένες στην επεξεργασία των προσωπικών θεμάτων του ενδιαφερόμενου.

Υιοθετείται και ενθαρρύνεται η διαδικασία ενδοσκόπησης και προσωπικής διερεύνησης, η οποία οδηγεί σταδιακά σε ουσιαστικές και με διάρκεια στο χρόνο αλλαγές, σε διάφορα επίπεδα της ζωής του θεραπευόμενου.

Το άτομο έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει τις δυσκολίες του, στην παρούσα φάση της ζωής του, σε σχέση με τα σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα του παρελθόντος του και της προσωπικής του ιστορίας. Είναι σημαντική η επεξεργασία του τρόπου με τον οποίο αυτά τα βιώματα έχουν αποκρυσταλλωθεί και αναπλάθονται από το θεραπευόμενο μέσα από την προσωπική, υποκειμενική του θεώρηση, καθώς και πως αυτά αναβιώνονται στη σχέση με τον θεραπευτή.

Το άτομο αποκτά σταδιακά επίγνωση των άγνωστων πτυχών του εαυτού του, οι οποίες επηρρέαζουν την παρούσα ψυχική του κατάσταση, τις σχέσεις του και τη συμπεριφορά του. Γνωρίζοντας τις βαθύτερες αιτίες των δυσκολιών του, είναι δυνατό έρθει σε επαφή με την ενδότερη επιθυμία του, να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο της ζωής του και βαθμιαία να απαλλαγεί από την οδύνη των συμπτωμάτων του. Έχοντας δομήσει μια ειλικρινέστερη και αυθεντικότερη σχέση με τον εαυτό του είναι σε θέση να απελευθερώσει το δυναμικό του και να διαμορφώσει έναν νέο, πιο δημιουργικό τρόπο συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης με τους άλλους.

Alexandr Milov sculpture from burning man 2015

Για άμεση αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος :