Κρίση πανικού

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Ψυχοθεραπεία Ηλιούπολη Άγιος Δημήτριος Δάφνη Υμηττός

Η κρίση πανικού

χαρακτηρίζεται από την εκδήλωση έντονου άγχους που επέρχεται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσει λίγα λεπτά έως και κάποιες ώρες. Είναι πιθανό να υπάρχουν κάποια εξωτερικά ερεθίσματα, που συνδέονται με τις κρίσεις πανικού και αποτελούν αφορμή για την εκδήλωσή τους, αλλά η πραγματική πηγή  της δυσφορίας, η αιτία των κρίσεων πανικού παραμένει  άγνωστη, ακατανόητη  για το άτομο. Η αγχώδης αντίδραση  εκπηγάζει από έναν εσωτερικό, ασυνείδητο φόβο και όχι από έναν πιθανό, πραγματικό, ενσυνείδητο, εξωτερικό κίνδυνο.

Τα συμπτώματα της κρίσης πανικού μπορεί να είναι

γρήγορη αναπνοή, αίσθηση έλλειψης αέρα, αίσθηση ότι κόβεται η ανάσα . Επιτάχυνση των καρδιακών ρυθμών. Μυικό τρέμουλο. Εφίδρωση. Αίσθηση κρύου ή ζέστης . Αίσθηση πίεσης ή πόνου στον θώρακα. Ναυτία και πόνος στο στομάχι. Αίσθηση ιλίγγου. Αίσθηση ότι το άτομο θα λιποθυμήσει. Φόβος ότι χάνει τον έλεγχο του εαυτού του ή ότι θα τρελαθεί. Αίσθηση ότι ο χώρος είναι μη πραγματικός ή αίσθηση ότι είναι αποσυνδεδεμένος από το σώμα του. Φόβος ότι θα πεθάνει ή έχει κάποια ασθένεια.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων των κρίσεων πανικού το άτομο συχνά εμφανίζει έντονη θλίψη. Στη συνέχεια μπορεί να αναπτύξει έντονο φόβο σχετικά με την επέλευση νέων κρίσεων και σημαντικές ανησυχίες για τις συνέπειες τους. Επίσης είναι πιθανό να αναπτύξει αγοραφοβία.

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΠΑΝΙΚΟΥ

Τα συμπτώματα του άγχους είναι η συμβολική έκφραση εσωτερικών ασυνείδητων συγκρούσεων του ατόμου, που εκ πηγάζουν από την παιδική του ηλικία. Το άγχος αναδύεται με καταιγιστικό τρόπο, όταν αυτές οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μια επιθυμία και μια απαγόρευση δεν μπορούν να λεκτικοποιηθούν. Η ψυχοθεραπεία βοηθά το άτομο  να συνειδητοποιήσει τις ασυνείδητες αιτίες των συμπτωμάτων του, να αποδεσμευτεί από τις δυσλειτουργικές του σκέψεις και προοδευτικά να επιλύσει τις εσωτερικές αιτίες που τα προκαλούν, ώστε να κατορθώσει να απαλλαγεί από αυτά.


Για άμεση αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος :